Wervelkolom / Ruggenmerg

Het aantal ingrepen ter hoogte van de wervelkolom en het ruggenmerg is zeer uitgebreid. In de meeste gevallen gaat het om degeneratieve pathologie (slijtage, arthrose), waarbij pijnklachten kunnen ontstaan. Vaak zien we ook traumatische aandoeningen van de wervelkolom, zoals wervelfrakturen na een verkeersongeval of valpartij. Tumoren en uitzaaiingen van tumoren komen soms voor ter hoogte van de wervelkolom en/of ruggenmerg, met meestal niet alleen pijnklachten maar vaak ook neurologische uitval. Ook infecties ter hoogte van de wervelkolom kunnen zeer pijnlijk zijn en dienen dan lege artis met al dan niet een ingreep en antibioticatherapie aangepakt te worden.

Alle neurochirurgische aandoeningen van de wervelkolom worden door onze dienst behandeld, behalve de aangeboren deformiteiten bij kinderen (idiopathische scoliose). In ons team van neurochirurgen is er een subspecialisering wat de specifieke regio's van de wervelkolom betreft.

Er is een multidisciplinaire aanpak van complexe problemen ter hoogte van de wervelkolom en ruggenmerg. Dit gebeurt via de Spine-Unit dat fungeert als een overlegplatform tussen neurochirurg, pijnspecialist, revalidatie-arts, radioloog en eventueel huisarts.