De dag van de operatie

TIJDSTIP OPERATIE

De avond voor de operatie zal aan u het vermoedelijke tijdstip van de operatie medegedeeld worden. Dit tijdstip wordt gerespecteerd maar wanneer er urgenties zijn wordt de operatie-volgorde gewijzigd. Dit zal zo vlug mogelijk aan u gemeld worden.

MEDICATIE INNAME DE DAG VAN DE OPERATIE

U bent nuchter vanaf middernacht voor de operatie. Dit wil in principe zeggen dat u niets mag eten en drinken. Medicatie die u dagelijks neemt (onderhoudsmedicatie) mag soms wel ingenomen worden 's morgens de dag van de operatie. Neem geen medicatie in op eigen initiatief maar vraag de bevestiging bij uw verpleegkundige. Bij twijfel zal deze dit bij uw behandelende arts navragen.

VOORBEREIDING NET VOOR VERTREK NAAR HET OPERATIEKWARTIER

U zal gevraagd worden om zo mogelijk een douche te nemen. Hiervoor zal u van de verpleegkundige een ontsmettende zeep krijgen. Kort voor het vertrek zal u gevraagd worden om een operatiehemdje en anti-thrombose kousen aan te doen. Ook zal u gevraagd worden om eventuele tandprothesen, bril, hoorapparaat, piercings, ringen en uurwerk uit te doen.

TRANSPORT NAAR HET OPERATIEKWARTIER

Twee verpleegkundigen van de afdeling brengen u naar het operatiekwartier. Hier wordt u opgevangen in de "voorbereiding" waar een verpleegkundige van het operatiekwartier uw identiteit en type ingreep zal controleren. Indien er voldoende tijd is, zal hier reeds een infuus geprikt worden. Uiteindelijk zal dan een andere verpleegkundige van het operatiekwartier, toegewezen tot uw operatiezaal en uw behandelende arts, u in bed verder transporteren naar de juiste operatiezaal. 

IN DE OPERATIEZAAL

Uw behandelende arts zal in de aanwezigheid van de anesthesist en de zaal-verpleegkundigen opnieuw uw identiteit en type ingreep controleren. Hierna wordt u onder narcose gebracht. Dit gebeurt in vele gevallen terwijl U nog in bed ligt. Eens u in slaap bent, wordt u geïnstalleerd op de operatietafel.