Over neurochirurgie

Neurochirurgie is de chirurgische behandeling van aandoeningen die te maken hebben met het zenuwstelsel. De hersenen, de hersenstam, het ruggenmerg, de plexus en perifere zenuwen alsmede de omhullende structuren zoals de wervelkolom en schedel zijn doel van de operatieve ingrepen.

Historisch gezien werd de dienst Neurochirurgie opgericht in het St.-Janshospitaal te Genk in de jaren '60 door Dr. Theo Put. Nadien werd samen met Prof. Dr. Emile Beuls en Dr. Jan Monstrey zaliger deze dienst verder uitgebouwd. Dr. Monstrey was een belangrijke pionier in de ontwikkeling van de moderne spinale chirurgie. Onder zijn diensthoofdschap werd de dienst gevoelig uitgebreid en in België op de kaart gezet. Zijn werk en bezieling wordt voortgezet door ons huidig diensthoofd Dr. Jan Wuyts, die zorgde dat de dienst groeide buiten de provincie- en landsgrenzen. Momenteel is de associatie Neurochirurgie Genk actief in Turnhout en Sittard via samenwerking met de dienst Neurologie en in Overpelt en Tongeren in samenwerking met de dienst Orthopedie. Op deze manier bestrijkt onze neurochirurgische dienstverlening een zeer groot geografisch gebied, wat de expertise zowel in aantal procedures als in subspecialisatie ten goede komt.

De dienst Neurochirurgie Genk is erkend als stageplaats voor assistenten in opleiding van UZLeuven, UZAntwerpen, UZGent en UHLiège, waardoor continu meerdere assistenten meewerken in de dienst. Via Prof. Dr. Frank Weyns is er een intense samenwerking met de Universiteit Hasselt waardoor meerdere studenten van Biomedische Wetenschappen en Bachelors Geneeskunde bij ons begeleid worden bij hun stageprojecten.